ABD ordusu, korkunç bir bilgi kriziyle karşı karşıya. Ukrayna’da devam eden savaşa ilişkin çok gizli ABD dokümanları, birden fazla Discord sunucunda paylaşıldı.
The Wall Street Journal’a göre bu dokümanlar ABD’nin müttefiklerine, Ukrayna’daki savaşa ve Rus ordusunun planlarındaki ABD nüfuzuna yönelik çok sayıda detay içeriyor. Habere göre üzerinde “Çok gizli” ve “Gizli” etiketi yer alan çok sayıda evrak gün yüzüne çıktı.
Daha da şaşırtıcı olanı, paylaşılan evrakların internette izlediği yol oldu. Görünüşe göre evrakların ortaya çıktığı ilk yer, çoğunluğu ABD’li kullanıcılardan oluşan küçük bir Discord sunucusu. Ardından bu bilgi, bir Minecraft Discord sunucusu aracılığıyla yayıldı. BBC’nin elde ettiği ekran görüntülerine göre paylaşımların tarihi Mart’ın ilk günlerine dayanıyor. ABD yetkilileri geçtiğimiz hafta soruşturma başlatana dek tüm evraklar 4chan, Twitter ve Rus sosyal medya platformu Telegram aracılığıyla yayılmaya devam etti.
Araştırmacı haber sitesi Bellingcat’e göre sızıntı, ilk olarak WowMao isimli bir Discord sunucusunda ortaya çıktı. Bu sunucu, aynı isimli YouTuber tarafından yönetiliyor. Sunucunun üyelerinden bir tanesi 1-2 Mart tarihlerinde 30’u aşkın doküman yayınlamış, bundan birkaç gün sonra ise evraklar bir Minecraft sunucusunda ortaya çıkmış. 7 Nisan tarihine kadar da evraklar sunucuda yer almaya devam etmiş.
Ancak Bellingcat’e göre bu sızıntılar, ilk olarak Ocak ayında şu an kapalı olan Thug Shaker Central isimli bir sunucuda ortaya çıkmış olabilir. Fakat sunucu artık aktif olmadığı için bu iddiaların doğruluğunu test etmek de mümkün değil.
Bahsi geçen Minecraft sunucusunun ismi Minecraft Earth Map. 4 Mart tarihinde iki kullanıcı, Minecraft haritaları ve Ukrayna’daki savaş hakkında tartışmaya başlamış, kullanıcılardan bir tanesi de “işte sana sızdırılan evraklar” diyerek Ukrayna hakkında 10 tane evrak paylaşmış. Bu paylaşımlar, hükümet yetkilileri tarafından fark edilmeksizin bir ay boyunca sunucuda bulunmuş.
WSJ’nin haberine göre ABD yetkilileri şu anda sızıntının verdiği hasarı tespit etmekle meşgul ve durumu, “Çok gizli ABD evraklarında yakın tarihte bilinen en ciddi sızıntı” şeklinde ifade ediyor. Savunma Bakanlığı’nın ifadesine göre evrakların bazıları orijinalken bazıları değiştirilmiş olabilir. Sızıntının orijinal kaynağı şu anda bilinmiyor.
Şimdilik Discord, hukuk yetkilileriyle sızıntıların araştırılması için birlikte çalışıyor. Kotaku’ya yaptıkları açıklamada bir Discord sözcüsü, “Kullanıcılarımız için güvenli bir deneyim oluşturmak Discord’un en büyük önceliği. Politikalarımızı ihlal eden bir içerik tespit ettiğimizde, Emniyet ekibimiz durumu inceliyor ve uygun aksiyonu alıyor. Bu aksiyonların arasında bazen kullanıcıları engellemek, sunucuları kapatmak ve hukuk yoluna gitmek oluyor” ifadelerine yer verdi.