Geliştirici Blizzard, geliştirme aşamasındaki oyunu Diablo 4’ün iki farklı beta sürecine katılan oyuncuların yaptığı geri dönüşe göre oyunda çok sayıda değişikliğe gidiyor.
Blizzard bu geri dönüşleri, oynanıştan elde ettiği veriyle birleştirerek incelemeler yapıyor ve değişiklikleri planlıyor. Böylece Diablo 4, çıkış tarihi olan 6 Haziran’a tam anlamıyla hazır hale geliyor.
Zindanlarda yaşanan backtracking azaltılıyor
Yapılan ilk değişim zindan yerleşimlerinde karşımıza çıkıyor. Blizzard’ın açıklamasına en yaygın geri dönüşlerden bir tanesi bazı zindanlardaki backtracking durumu. Bu durumu kısaca zindandan çıkmak için gittiğiniz tüm yolu geri dönmek zorunda olmak şeklinde açıklamak mümkün. Backtracking’i azaltmak için optimize edilen zindanlar şu şekilde: Caldera Gate, Defilied Catacombs, Derelict Lodge, Forbidden City, Hoarfrost Demise, Immortal Emanation, Kor Dragan Battacks, Maulwood ve Rimescar Caverns.
Blizzard, konuyla ilgili “Yerleşim değişiklikleriyle ilgili öncelikli hedefimiz, bazı zindanlardaki oyuncu deneyimini olumsuz yönde etkileyen backtracking durumunu düzeltmekti” açıklamasını yaptı. Örneğin önceden yan yollarda yer alan bazı yapısal hedefler, artık ana bölgeye taşınmış.
Zindanlarımızda tamamlanabilecek çeşitli hedefler olmasına karşın oyuncuların geri dönüşlerine göre her bir hedefi tamamlamak bunaltıcıymış.
Zindan etkinlikleriyle karşılaşma ihtimali ise oyunun final versiyonunda artırılmış. Blizzard’ın açıklamasına göre bir zindanda etkinlik oluşma ihtimali yüzde 10’dan yüzde 60’a çıkmış. Bununla birlikte çeşitli deneyim iyileştirmeleri de eklenmiş. Örneğin bir Animus depolarken yaşanan bekleme süresi kaldırılmış, Ancient Statues taşınırken karakterin hareket hızı yükseltilmiş ve yeni açılan kapılara mini harita eklenmiş.
Blizzard’ın açıklaması şu şekilde:
“Zindanlarımızda tamamlanabilecek çeşitli hedefler olmasına karşın oyuncuların geri dönüşlerine göre her bir hedefi tamamlamak bunaltıcıymış. Umuyoruz ki belirli eşyaları taşırken artan hareket hızı gibi değişimler sonrasında bu hedefleri tamamlama deneyimi iyileşmiştir. Bu değişim, sadece küçük bir başlangıç. Gelecek bir güncellemeyle bu anlayışı geliştirmek istiyoruz.”
Mahzenler de aynı değişimden nasibini almış. Blizzard’ın ifadesine göre mahzenlerde özel etkinlikle karşılaşma ihtimali de yükselmiş. Bununla birlikte tamamlanan her hedef için oyuncular artık düzenli olarak sandıklarla ödüllendirilecekmiş. Öte yandan henüz tamamlanmamış mahzenlerin tamamlanmış olarak görünmesi ve belirli mahzenlerde çıkması gereken elit canavarların çıkmaması sorunları da düzeltilmiş.
Sınıflarda da değişime gidiliyor
Sınıflar da değişim gören kısımlardan bir tanesi. Örneğin Barbarian, yüzde 10 pasif hasar azaltma yeteneği kazanmış, Whirlwind becerisi daha çok hasar verirken daha çok Fury tüketir duruma gelmiş.
Druid’in Companion becerileri artık çok daha yüksek hasar verirken Ultimate becerilerinin tamamında bekleme süreleri düşmüş, Maul ile Pulverize kullanımı iyileştirilmiş ve artık Shapeshifting dışındaki beceriler kullanıldığında bir Druid insan formuna geri dönüşecekmiş.
Necromancer’a geldiğimizde ise artık çağırdığı minyonların daha sık öldüğünü görüyoruz, yani oyuncuların daha çok ceset kaldırma ihtiyacı olacağını söyleyebiliriz. Öte yandan pek çok Book of the Dead istatistik bonusu iyileştirilmiş, Corpse Explosion becerisinin verdiği hasar düşürülmüş ve Skeletal Warrior ile Mage’lerin parlaklığı düşürülmüş. Tüm bunlar, oyunun Necromancer için bir tık zorlaşacağı anlamına geliyor. Ancak beta’da oynaması en kolay karakterlerden biri olarak görüldüğünü göz önüne alırsak yerinde bir değişiklik sayılabilir.
Rogue’un Subterfuge becerisi, pek çok pasif beceriyle beraber bonusları iyileştirilmiş, tüm Imbuement becerilerinin bekleme süreleri ise düşmüş.
Son olarak Sorcerer’ın Charged Bolt hasarı ise artırılmış ve mana maliyeti düşürülmüş, Chain Lightning’in hasarı düşürülmüş, Incinerate becerisinin iyileştirme bonusunun bekleme süresi düşürülmüş. Blizzard’ın sınıflardaki değişimle ilgili yaptığı açıklama şu şekilde:
“Sınıflarımızda yaptığımız her değişiklikte öncelikli hedefimiz hem sınıfları, hem de becerilerini daha etkili ve güçlü hale getirmek oluyor. Sizin geri dönüşleriniz bu idealimizi gerçekleştirmede yardımcı oldu.
“Bazı oyuncular, belirli becerilerin fazla güçlü olduğunu bildirdi. Becerilerle ilgili hedeflerimizden bir tanesi, hem kullanmayı ilgi çekici kılmak hem de dövüş hissi konusunda etkileşim sağlamak. Bu durumu iyileştirmek için bazı değişimler yaptık, bir örneği de Necromancer’ın minyonları. Artık dövüş sırasında daha tehlikeliler, böylece Necromancer’ın oynanışında daha aktif bir bileşen olmasını sağladık. Oyunu çıkışı, sınıfların dengesini kurma yolculuğumuzdaki ilk adım. Diablo 4’ün ileri güncellemelerinde bu konuda yeni değişimler de görmeniz mümkün.”
Daha iyi bir deneyim
Blizzard, Diablo 4’teki pek çok sorunun yanında çeşitli deneyim iyileştirmeleri de yapıyor. Örneğin Butcher isimli boss’un tepkisiz kalması sorunu gibi. Bu değişimlerin çoğu ise oyunun kullanıcı arayüzüne geliyor, çünkü Blizzard’ın hedefi daha iyi bir deneyim sunmak.
Yapılan ilk değişimlerden bir tanesi de sohbet kutusunun artık sol kısımda bulunması. Oyuncular materyallere tıkladığında da karakterin istatistikleri varsayılan olarak görüntülenir hale gelecek. Öte yandan hareket ve etkileşim girişleri artık birincil fare düğmesine atanabilecek ve birincil saldırı girişi ikincil fare düğmesine atanabilecek. Son olarak, oyundaki font da serif yani tırnaklı bir font olarak güncellenecek.
Blizzard, tüm bu değişimleri yeni bir geliştirici canlı yayınında açıklayacak. 20 Nisan tarihinde gerçekleşecek etkinliğe oyunun yönetmeni Joe Shely, yardımcı oyun yönetmeni Joseph Piepiora ve yardımcı topluluk yönetmeni Adam Fletcher katılacak.
Bazı kullanıcıların bekleme süresi sorunları nedeniyle katılmakta güçlük çektiği beta süreçlerinde en çok oynanan sınıflar Sorcerer ve Necromancer olurken toplam 60 milyon saat harcanan oyunda 46,924,644 ölüm yaşandı.
Öte yandan Blizzard, Diablo 4’ün Battle Pass’ini bitirmenin yaklaşık 80 saat süreceğini de açıkladı.